1 Ekim 2012 Pazartesi

A-Z Android Terimler

Android Terimler
A
Apps2SD : Telefon hafızasına yüklenen uygulama ve oyunları SD kartınıza taşımaya yarayan bir sistemdir. Kullanmak için root erişimine gerek yoktur.
App Invertor : App Inventor Android uygulamaları kod bilmeden oluşturmaya yarayan Google'un web tabanlı sistemidir.
APK : Android işletim sisteminin uygulama dosya uzantısıdır.
AOPS : "Android Open Source Project" kelimelerinin kısaltılmış halidir. Android açık kaynaklı bir mobil işletim sistemi olduğundan tüm kaynak kodları Google tarafından herkese açık şekilde yayınlanır.
Amoled : AMOLED’in açılımı “Active Matrix Organic LED”, yani “Aktif Matris Organik Işık Saçan Diyot”tur. Amoled özellikle Samsung ile adını duyurmuş canlı ve parlak renkli ekran tipidir diyebiliriz.
ADB : USB kablo ile bilgisayar aracılığıyla android telefonlarınıza komut göndermeye yarar. Açılımı Android Debug Bridge'dir.
B
Brick : İşletim sistemlerinde cihazların verilen komutlara karşılık vermemesi olarak tanımlanan brick İngilizce'de de bu manaya gelen tuğla demektir.
Bootloader : Rom yükleme vb. gibi işlemleri arka planda yapan telefondaki dahili bir moddur.
C
Cyanogen Mod : Android işletim sistemine sahip cihazlar için custom rom üreten en büyük rom geliştirme grubudur.
Clockwork Mod : Clockwork Mod Android telefonlarda en fazla kullanılan recovery çeşididir. Bu custom recovery sayesinde yedek alabilir, rom yükleyebilirsiniz. Ayrıca Sd kartı bölümlendirme de yapılabilmektedir. Geliştiricilerinin diğer bir uygulaması Rom Manager'dir.
D
Donut : Donut Android işletim sisteminin 1.6 versiyonuna verilen isimdir. 15 Eylül 2009 tarihinde piyasaya çıkmıştır.Bu sürümde doğru çeviri yapma ve okutma özelliği Android'e kazandırıldı.
Dalvik Cache : Android sisteminde uygulamaların hızlı yüklenebilmesi için sistem tüm uygulamaları önbelleğine alır. Bu önbelleğe dalvik cache denir. Dalvik cache sayesinde uygulamalar ön bellekten çağrılır ve bunun sayesinde hız kazanılır. Dalvik cache temizlendiğinde bir sonraki uygulama başlama süresi biraz uzar 
E
Eclair : Eclair kendisinden öncekilere oranla oldukça büyük bir adımdı. 2009 yılında tanıtılan Android 2.0 ilk tarayıcı iyileştirmeler, Google Maps ve yeni bir kullanıcı arayüzü getirerek, Motorola Droid çıktı. Google Maps Navigasyon da hızla diğer stand-birlikte GPS navigasyon sistemleri ile eşit platformu getirerek, Android 2.0 'da doğdu
F
Flashlamak : Flashlamak ile kastedilen şey aşağıdaki işlemleri yapmaktır:
1.Recoverye gir
2."İnstall zip from SD kart" seçeneğini seç
3.Yüklemek istediğin .zip uzantılı dosyayı seç
4.Karşına çıkan bir sürü "no" tek bir "yes" seçeneğinden "yes" olanı seç.
Froyo : Android işletim sisteminin 2.2 sürümüne verilen isimdir. Froyo sürümünün en büyük özelliği Android'i Flash desteği ile buluşturmasıdır.
Fastboot : Fastboot, bilgisayar üzerinden USB aracılığıyla android telefonların flash dosya sistemine yazmayı sağlayan bir protokol ve komuttur. Fastboot mode'a girmek her cihazda farklılık gösterebilir.
G
GoldCard : "gold card" branding yani bir operatör vasıtası ile dağıtılan cihazlara yazılım yükleme yapabilmesi için sd karta yapılması gereken teknik bir işlemdir. Bu yapılan işlem sonucunda telefonunuza orijinal romları yükleyebilirsiniz. Eğer bu işlem olmadan orijinal yazılım yükleme yapmaya kalkarsanız "CID Error" diye bir hata alır ve işlemi yapamazsınız.
GPS : Uzaydaki uydular aracılığı ile konumunuzu bulan sisteme verilen isimdir.
Gorilla Glass : Çizilmeye ve kırılmaya karşı diğer ekranlara göre daha dayanıklı olarak üretilen bir ekran çeşididir.
Gingerbread : Android işletim sisteminin 2.3 sürümüne Gingerbread denilmektedir. Gingerbread ile Android'e gelenlerden bahsedecek olursak:
*Yeni ve gelişmiş bir arayüz
*NFC (yakın alan iletişimi)
*Daha uzun pil ömrü için optimizasyonlar
H
Hard Reset : Telefonunuzu ilk aldığınız güne döndürmeye yarayan işlemdir. Yapılan her şeyi siler ve telefonu sıfırlar.
H Boot : HTC marka android işletim sistemli telefonların bootloader moduna verilen isimdir.
Honeycomb : Android işletim sisteminin tabletler için çıkarılmış 3.0 sürümüne verilen isimdir. İlk defa çift çekirdek desteği bu sürüm ile Androidli cihazlara gelmiştir.
I
Ice Cream Sandwich : Android işletim sisteminin 4.0 sürümüne verilen isimdir. Bu sürüm ile ilk defa tabletler ve telefonlar aynı sürümü kullanmaya başladılar.
IMEI : Her telefon için farklı olarak atanmış kimlik numarasına verilen isimdir.
K
Kernel : Kernel kelime anlamı ile çekirdek demektir. Linux işletim sisteminin temel yapısını kernel oluşturur. Android'de Linux tabanlı mobil işletim sistemi olduğundan kernel üzerine yazılmıştır.
L
Live Wallpapers : Animasyonlu ve hareketli duvar kağıtlarına verilen isimdir.
Launcher : Launcher Android işletim sisteminde kullanılan faklı arayüzlere verilen isimdir. Android için üretilmiş hepsi de farklı görünen onlarca Launcher bulunur. Yani Launcherlar tema kavramının bir ileri boyutudur.
N
NFC : NFC yakın alan iletişimi demektir.
O
Overlock : Overlock kısaca hız aşımı,hız aşırtma diye tanımlanabilir. Mesela elimizdeki telefon 1ghz işlemciye sahipse ve biz yaptığımız cpu ayarları ile işlemci hızı 1.2 ghz olarak çalıştırıyorsak bu yaptığımız işleme overlocking denir.
OTA Güncellemesi : "Over The Air" kelimelerinin kısaltmasıdır. Android cihazların coğu kablosuz olarak wifi bağlantısı yardımı ile güncellemeyi doğrudan alabilir bu özellik sayesinde.
Open Source : Open Source "Açık Kaynak" demektir. Android projesi de Open Source bir projedir. Android'i oluşturan kaynak kodlar Google tarafından herkese açık şekilde yayınlanır.
Q
QR Code : Siyah-Beyaz karelerden oluşan kod dizilimidir. Android telefonlarınızda QR kod okuyabilme programları ve kameranız yardımıyla bu kodları okutarak direkt kod içinde verilen bağlantıya ulaşabilirsiniz.
R
Recovery : Androidde rom yükleme ve yedek alma işlemlerinin yapıldığı bölüme "recovery" diyoruz.Genelde 2 tane "recovery" bilinir. İlk recovery cihazların rootsuz halinde olan recoverydir. Bu recovery pek bir işe yaramaz. İkinci recovery ise custom olarak yani kendmizin yüklemiş olduğu recoverylerdir. İki tane meşhur "recovery" vardır biri cyanogen ekibinin desteği ile çıkarılan clockwork mod diğeri ise amonra "recovery"dir
Root : Linux işletim sisteminden androide geçen bir terimdir. Linuxte kullanıcının sistemi kontrol etmek yetkisi almasına root denilmektedir. Androidde Linux tabanlı açık bir işletim sistemi olduğu için bu terim kullanılmaktadır. Telefonunuz size satılırken üreticiler herhangi yazılımsal bir müdahale olmaması ve telefonun zarar görmemesi için sisteme bir kilit koyarlar ve kullanıcının sistem klasörlerine erişmelerini engellerler. Bu satış mantığı açısından çok yerinde bir karar olmakla beraber kullanıcı açısından da iyi bir uygulamadır. Çünkü herkes telefonun sistemine hakim değildir ve kullanılan telefona yapılacak yanlış bir müdahale onu çöp edebilir. Bilgili kullanıcı için "Root" ehliyetli araba kullanmaktır.
Rom : Android işletim sistemi için üretilmiş değişik versiyonların her birine rom denir. Androidin açık kaynak olmasından dolayı tek bir cihazın yüzlerce farkı romu olabilir. Rom ekollerinden en büyükleri Cyanogen ve Çinlilerin yapmış olduğu Mıui'dir. Orijinal romlar cihazın üzerinde gelenlerdir Custom romlar ise rootlu cihazlara recovery ile bizim yüklediklerimizdir.
S
Soft Reset : Soft reset telefonu yeniden başlatılarak atılır. Önce telefonu kapatmalı bataryayı söküp 10 sn bekledikten sonra takıp tekrar açarsanız en iyi şekilde soft reset atmaış olursunuz.
Superuser : Superuser root erişiminin sağlanmış olduğunu gösteren bir uygulamadır. Rootlu cihazların uygulama menüsünde mutlaka bulunur bu uygulama.
W
Wipe : Wipe cihazın belleğini temizlemeye denir. Recoveryden wipe data-factory reset seçeneğini seçerek bu işlemi yapabilirsiniz.
Widget : Android işletim sisteminin en büyük artılarından biridir. Telefon ekranınıza daha hızlı erişmek istediğiniz uygulamaların widgetini koyabilirsiniz. Kısaca widget ana ekranda çalışabilen uygulama parçasıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder